Voeringstof

voering

Waarom zou je een kledingstuk voeren? Omdat het buitenste materiaal niet stevig genoeg is bijvoorbeeld, of te doorzichtig. Of omdat de buitenste stof vrij ruw is, en dus niet prettig is om in te bewegen, of überhaupt om aan te trekken. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval bij mijn gevoerde jasje: de binnenkant van velours is vrij stroef en zou met name bij de mouwen problemen kunnen geven. En bij een rokje of jurkje kan een ruwe stof erg aan een panty blijven ‘kleven’, zoals het geval was bij mijn katoenen rokje. Daarom besloot ik mijn volgende maaksel te voeren.

Voeringstof is er in allerlei soorten en maten. Goedkope voeringstoffen zijn vaak van polyester (bijvoorbeeld deze), een synthetische stof die gemaakt wordt van aardolie. Polyester heeft vele voordelen: het is goedkoop, lichtgewicht en toch stevig, kreukt niet en krimpt niet. Maar het heeft ook een groot nadeel: het neemt geen vocht op. En hoewel dat misschien klinkt als een voordeel, is het niet prettig om polyester vlak op de huid te dragen: omdat vocht niet wordt opgenomen en afgevoerd, voelt het heel zweterig aan. Juist voor voeringstof is polyester dus minder geschikt.

Nog steeds goed betaalbaar en een beter alternatief is acetaat (bijvoorbeeld deze). Acetaat is een zogenaamde halfsynthetische stof. Het basismateriaal is cellulose, en dat is plantaardig. Acetaat kan bijvoorbeeld gemaakt worden uit houtpulp, of restmateriaal van de katoenplant. Met een chemische bewerking wordt vervolgens acetaat verkregen. Net zoals polyester weegt acetaat ook weinig, en is het toch stevig, het krimpt bijna niet maar kreukt wel wat. Acetaat neemt vocht beter op, en is dus geschikter als voeringstof. Wel kan acetaat als het nat wordt zijn stevigheid verliezen. Een goede kwaliteitsvoering is bijvoorbeeld Venezia-voering, dat bestaat uit een mix met daarin onder andere acetaat of triacetaat.

Tenslotte is cupro zeer geschikt als voeringstof, maar ook meteen een stuk duurder. Cupro is een natuurlijk product, gemaakt van restmateriaal van de katoenplant. Het heeft dan ook vergelijkbare eigenschappen als katoen, met als belangrijkste eigenschap de goede regulering van vocht en temperatuur. Daarnaast weegt cupro weinig en valt het soepel, wat het ideaal maakt als voering. Kwaliteitsvoering van cupro is de beroemde Bremsilk (Bemberg) voering.

Ik ben inmiddels wel overtuigd dat het belangrijk is om een goede voeringstof te kopen. Immers, waarom zou je goedkope voeringstof gebruiken als je al geïnvesteerd hebt in (a) goede stof voor de buitenkant en (b) het maken van een mooi kledingstuk? Ik koop dus meestal Bremsilk (en dan moet mijn portemonnee daar altijd even van slikken), al wil ik Venezia of een andere acetaat-voeringstof ook graag nog eens proberen.

 • Stof: polyester
 • Eigenschappen: goedkoop, lichtgewicht en stevig, kreukt niet, krimpt niet. Neemt geen vocht op.
 • Naald: standaard, 70
 • Stof: acetaat
 • Eigenschappen: lichtgewicht en stevig, krimpt niet, kreukt wel, neemt wel vocht op. Verliest stevigheid als het nat is.
 • Naald: standaard, 70
 • Stof: cupro
 • Eigenschappen: goed vocht- en temperatuurregulerend, valt soepel, kreukt weinig.
 • Naald: standaard, 70.

 

9 gedachten over “Voeringstof

  • Jammer dat u mijn blogpost overbodig vindt. Ik verkoop geen stoffen, probeer het eens bij een stoffenwinkel, zoals die waarnaar in bovenstaande post gelinkt wordt.

 1. Lotte schreef:

  Hee, een mede-wetenschapper/-naaifanaat! Leuk om via de ‘bremsilk’-zoekopdracht op Google op je blog uit te komen :). (Of eigenlijk via de zoekopdracht ‘luxe voering die ze bij die ene winkel op de Albert Cuyp verkopen’, en toen kwam ik via vele omwegen op je blog terecht.) Dank voor de totaal niet-overbodige info! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *