Vlieseline

Stoffige Blog - VlieselineEigenlijk is de titel van deze post onjuist: Vlieseline is een merknaam, terwijl ik het hier wil hebben over versteviging (of tussenvoering) in het algemeen. Toch gebruiken we vaak de term Vlieseline om uiteenlopende (strijk)versteviging aan te duiden. En hoe zit dat nu eigenlijk met alle mogelijke soorten verstevigingen: opstrijkbaar of niet, synthetisch of niet, geweven, non-woven of gebreid, wat moet je nu eigenlijk wanneer gebruiken?

Waarom verstevigen? Het verstevigen van een kledingstuk doet precies wat de naam doet vermoeden: het zorgt voor extra versteviging. Dat gebruik je bijvoorbeeld om te zorgen dat de stof beter een bepaalde vorm vasthoudt (bijvoorbeeld een kraagje of manchet) en om te zorgen dat die niet uitrekt.

Wat voor verstevigingen zijn er? Lang heb ik gedacht dat versteviging altijd de volgende eigenschappen had: (1) het is wit (2) het is zeer syntetisch (3) het is niet geweven of gebreid, maar ‘non-woven’. Later kwam ik er achter dat er ook zwarte versteviging bestaat, dat het helemaal niet synthetisch hoeft te zijn en dat zowel geweven als gebreide versteviging (met stretch!) ook bestaan. Mijn voorkeur gaat inmiddels uit naar geweven of gebreide opstrijk-versteviging, omdat dat veel natuurlijker aanvoelt (minder stijf) dan non-woven.

Wanneer welke versteviging gebruiken? Zou het niet handig zijn als er op een patroon naast een stofadvies ook aangegeven staat welke versteviging je moet gebruiken? Dat kan helaas niet, want het verschilt erg per stof welke versteviging geschikt is. Vooral de dikte van de versteviging is een kwestie van aanvoelen: het hangt er maar net vanaf hoeveel stevigheid je wilt. Doorgaans gebruik je voor dunne stof ook een dunne versteviging, en voor dikkere stof een dikkere versteviging. En verder:

 • opstrijk-versteviging of innaai-versteviging? Opstrijk-versteviging is gewoon wel zo handig: nadat je het op een patroondeel hebt gestreken hoef je er verder niet naar om te kijken. Innaai-versteviging gebruik je vooral wanneer je stof niet geschikt is voor opstrijk-versteviging, of wanneer je graag ouderwetse technieken gebruikt. Zulke versteviging zet je vast met stiksel, bijvoorbeeld in de naad of handmatig met heel kleine steekjes over het hele oppervlak.
 • synthetisch of niet-synthetisch? Wanneer je synthetische versteviging gebruikt voor grote delen van een kledingstuk, dan kan dat soms zweterig aanvoelen. Maar voor een kraagje of manchetten is synthetische versteviging prima.
 • geweven, gebreid of non-woven? Wanneer je een stretch-stof wilt verstevigen kun je het beste stretch-versteviging (gebreid) gebruiken. Let dan op dat de versteviging in de juiste richting (dezelfde als je kledingstuk) stretcht. Geweven of non-woven zijn beide geschikt voor het verstevigen van niet-stretch stoffen, geweven versteviging is vaak iets sterker. In mijn ervaring valt geweven versteviging iets natuurlijker.
 • wit of zwart? Als de stof doorzichtig is, moet je daar eigenlijk noch wit noch zwart achter gebruiken: allebei zullen te zien zijn. Voor een niet-doorzichtige stof, waarbij de versteviging eigenlijk niet te zien zou moeten zijn, is het toch handig om een niet al te contrasterende kleur te gebruiken (dus geen witte versteviging bij zwarte stof): soms wil er nog wel eens wat van de versteviging tevoorschijn piepen bij een knoopsgat…

Een willekeurige verzameling tips voor het gebruik van (opstrijkbare) versteviging: 

 • Geweven en gebreide versteviging: let bij het knippen op de draadrichting. Bij non-woven is dit niet nodig.
 • Niet-synthetische versteviging (bijvoorbeeld plakkatoen) kan krimpen (heb ik al eens ontdekt…), dus dat moet je altijd even wassen van te voren. Even weken in koud water (anders smelt de lijm) en te drogen hangen. Als je synthetische versteviging gebruikt is voorwassen niet nodig.
 • Gebruik geen stoom bij het strijken.
 • Pas op met een te heet strijkijzer! Synthetische versteviging kan smelten (heb ik al eens ontdekt…)
 • Beweeg het strijkijzer niet over de stof/versteviging (die kan daardoor vervormen), maar laat het strijkijzer rusten op de stof/versteviging gedurende een paar seconden, til op en verplaats daarna naar een volgende stukje.
 • Vaak is ongeveer 8 seconden het strijkijzer laten rusten op de stof/versteviging voldoende.
 • Gebruik een strijkdoek of een lapje dun katoen tussen het strijkijzer en de plakversteviging om je strijkijzer te beschermen.
 • Laat de stof even afkoelen na het strijken, zodat de lijm kan drogen!

 

2 gedachten over “Vlieseline

 1. Anneke schreef:

  Ik lees over geweven versteviging. Ik ben het met u eens dat het mooi val. Helaas kan ik het helaas nergens (meer) kopen. Heeft u een tip voor mij waar ik geweven versteviging (zwart of wit) zou kunnen kopen. Alvast dank voor uw reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *