Velours

stofVelours

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: hoe zit het nu precies met velours/fluweel/velvet? Dat is in elk geval wat ik mij afvroeg toen ik deze stof in handen had. Is het nou allemaal hetzelfde of niet? Een korte zoektocht op internet leerde mij het volgende: fluweel (Nederlands) en velvet (Engels) zijn hetzelfde, met als Franse benaming velours. Maar! In het Nederlands en Engels is het woord velours een benaming voor iets dat lijkt op fluweel, maar het net niet is. Wat dan precies het verschil is, daar ben ik nog niet over uit. Wie het weet mag het zeggen in de comments!

Hoe het ook zij, fluweel/velvet en velours hebben allemaal een bovenkant van opstaande haartjes, de pool (Engels: pile). Deze ontstaan doordat met de weefdraden kleine lusjes gemaakt worden, die vervolgens doorgeknipt worden. Vaak heeft zo’n pool een richting, en verandert de stof van kleur als je de pool de andere kant op strijkt. Zo’n richting heet de vleug (Engels: nap). Bij een stof met een vleug is het cruciaal om de patroondelen allemaal in dezelfde richting te leggen: je wilt toch liever niet dat de linkerkant van je kledingstuk lichter van kleur lijkt dan de rechterkant.

Fluweel en velours kennen we natuurlijk vooral van gordijnen, het liefst donkerrood in een chique schouwburg of theater. Maar je kunt er ook kleding van maken, wat dachten jullie bijvoorbeeld van een hip seventies broekpak met wijd uitlopende pijpen? Of zo’n paardrij-jasje met een hele rits knoopjes. Zoiets wil ik ook nog wel eens maken. Wat ik er daadwerkelijk mee maakte lezen jullie hier binnenkort…

 • Stof: velours
 • Gebruik: jasjes, broeken
 • Eigenschappen: stevig, zacht, met een vleug
 • Naald: standaard 80

9 gedachten over “Velours

 1. Minny Herles schreef:

  Grappig, dat heb ik me ook zo vaak afgevraagd. Leuk om te weten.
  Graag zou ik ook willen weten hoe je fluwelen stof op elkaar naait zonder dat het verschuift. Ik heb namelijk nieuwe hoezen voor de kussens van de bank gemaakt. Ik kende het probleem al, maar deze keer was het een crime! De stofdelen verschoven tijdens het naaien zowel in de lengte als in zijwaartse richting met een verschil van soms wel anderhalve cm. Toch had ik eerst alles van te voren grondig geregen en tegelijkertijd spelden in dwarse richting gebruikt. Het euvel bleef zich voordoen.
  Nu moet ik helaas de hoezen weer lostornen, want ze blijken te groot. Maar ik zie er vreselijk tegenop weer die strijd aan te moeten gaan tegen dat enorme verschuiven. Ik hoop dat jij nog een (betere) tip hebt dan die ik al heb toegepast.

  • Oh, wat gek dat de stof zo schuift! Dat probleem heb ik nog niet zo gehad. Het zou kunnen zijn dat je naaimachine vooral de onderste laag stof transporteert, maar de bovenste minder goed (sommige naaimachines hebben ook boventransport, dat is echt fantastisch!). Wat kan helpen is om bovenop de stof een stuk patroonpapier te leggen. Daar kun je gewoon doorheen stikken, en na afloop trek je het papier weg. Doordat het papier glad is gaat de stof beter onder het voetje door, en heb je dus minder last van verschuivende stof. Ik hoop dat het helpt!

   • Minny Herles schreef:

    Heel veel dank voor deze tip! Ik vermoed dat je gelijk hebt wat betreft mijn naaimachine; ’t is nogal een oudje. Ik durf nu in ieder geval nog eens een poging te wagen in de hoop dat het met patroonpapier beter zal gaan. Ik zal je nadien laten weten of het dan is gelukt.

   • Carla schreef:

    Stik je tegen de vleug in? Ik weet niet of dat verschuiven veroorzaakt, maar je kunt beter met de vleug mee stikken.

 2. Veerle schreef:

  Wat ik vond is dat fluweel en velvet hetzelfde zijn: stof met weefdraden die als lusjes rechtop staan. En van zodra de lusjes worden doorgeknipt spreek je van velours.

  • Veerle schreef:

   Je spreekt dan eigenlijk van Nicky velours. Ik denk dat dat is om verwarring te vermijden (ahum ;-)) omdat de Fransen tegen fluweel inderdaad gewoon velours zeggen. Dus ik denk dat voor hen Nicky Velours is wat wij ook wel gewoon velours noemen (gesneden fluweel).

   • Oh, aha, dat verheldert wel wat! Maar ik dacht eigenlijk dat Nicky velours altijd van dat dunne stretch-spul was (waar je een zacht joggingpak van zou maken ofzo). Of heet dat nog weer anders?

    • Wel, ik ben nog altijd niet zeker. Ben een stoffenlijst op mijn blog aan het maken en zoek overal info. Deze leek me voorlopig juiste, maar nu paar boeken uit de bib en het is toch ingewikkelder. Wat daar staat is dat fluweel altijd geweven is! Met toch ook afgesneden poollussen. Bij katoenfluweel zijn deze korter dan bij zijdefluweel (die laatste bestaat meestal uit twee vss vezels, die voor de basis en die voor het garen dat de lusjes vormt. ). Bij katoenfluweel wordt nog gezegd dat de stof geschoren wordt, zie ik bij zijdefluweel niet staan. Weet dus niet welke fluweel onder ‘jouw fluweel’ valt.
     Velours, heb je gelijk zie ik, wordt gebreid (ook wel geweven!), maar heeft dus vaak dan wel stretch. De vleug is langer, dieper dan bij fluweel. Geweven velours is war duurzamer dan gebreide en wordt voornamelijk gebruikt voor woontextiel en is zwaar. Gebreide velours (dat zal de Nicky zijn) voor de rokken, broeken, kamerjassen…

     dit kwam uit ‘textielgids voor modeontwerpers’ en ik hoop dat dat dan eindelijk mij juiste info gaf 🙂
     Groetjes

     En sorry voor mss eerdere verwarring 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *