Tricot

stof-tricot

Wie wel eens breit kent vast de tricotsteek: een toer recht, en de volgende toer averecht. Dit levert een karakteristiek v-patroon op. Tricot als stof is simpelweg met dezelfde breisteek gemaakt, maar dan met veel dunnere draden dan doorgaans bij breien gebruikt worden. Als je goed kijkt zie je nog steeds het bekende v-patroon.

Tricot (jersey) is in de praktijk de benaming geworden voor alle stoffen die gebreid zijn in plaats van geweven. Er zitten in tricot dus geen aparte horizontale en verticale draden, maar er is één draad die met lusjes in zichzelf grijpt, net als bij breien. Vanwege deze constructie kan tricot in de breedte oprekken, en is het dus ideaal voor t-shirts of bijvoorbeeld een comfortabel jurkje. In tegenstelling tot een breiwerk kun je tricot gewoon in stukken knippen. Sterker nog: tricot rafelt over het algemeen helemaal niet, en hoeft vaak niet eens afgewerkt te worden met een zigzag of locksteek.

tricot

Aangezien de benaming tricot alleen slaat op de breitechniek, kan een tricotstof gemaakt zijn van uiteenlopende basismaterialen. Zo kan je tricot krijgen van katoen, wol, viscose (rayon), bamboe, soja…. (daarover later meer). Ook de dikte, de rekbaarheid en de kwaliteit kan erg verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single jersey’ en ‘ interlock’ of (algemener) ‘double jersey’. Single jersey is dun en heeft aan de voorkant een v-patroon maar aan de achterkant een ander patroon. Interlock en double jersey zijn dikker en dus ook steviger en stabieler, en hebben aan beide zijden hetzelfde v-patroon. Iets om op te letten bij het kopen van tricot is de ‘recovery’ (of resilience) van de stof: als je het uitrekt, neemt de stof daarna dan weer zijn oorspronkelijke vorm aan?

Voor het naaien van tricot is het erg handig (maar niet noodzakelijk!) om een lockmachine te hebben (en laat ik nou toevallig zo’n ding in huis hebben). De locksteek kan een beetje meerekken met de stof, en zal dus niet gauw knappen wanneer het tricot wat rekt tijdens het dragen. Daarnaast rekt een lockmachine de stof minder op tijdens het naaien; bij een naaimachine wil het nog wel eens gebeuren dat de stof te ver opgerekt wordt tijdens het naaien en daarna gaat lubberen. Maar een boventransportvoetje doet wonderen!

  • Stof: tricot
  • Gebruik: t-shirts, rokjes, jurkjes, vestjes
  • Eigenschappen: stretcht, let op ‘recovery’ (of resilience): of de stof goed terugveert na uitrekken
  • Naald: jerseynaald (= ballpointnaald)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *