Sojatricot

sojatricotKlinkt dit als een post die gaat over eten? Dat klopt eigenlijk wel een beetje. Soja-stof wordt namelijk gemaakt van restanten uit de soja-voedsel-industrie. Gaaf toch?

Volgens mijn Grote Dikke Stoffenboek heeft soja-stof een boel mooie eigenschappen: het is vochtabsorberend, ventileert goed en valt mooi soepel. En het is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld (niet-biologisch) katoen. Hoewel de soja-plant zelf niet zo duurzaam is (er is veel water en pesticiden nodig), is het natuurlijk fantastisch als er textiel gemaakt kan worden uit restanten die anders weggegooid zouden worden. Om dit te doen wordt een chemische bewerking uitgevoerd, vergelijkbaar met het verhaal over  bamboe. Om echt een duurzaam product te garanderen, moet er tijdens deze chemische bewerking gebruik gemaakt zijn van een zogenaamd ‘closed-loop’-proces, in dat geval zullen de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht kunnen komen.

Ik bestelde mijn biologische soja-stof bij sewnatural.nl (heb ik al wel genoeg reclame gemaakt voor deze webshop?). Het is een mix van soja met biokatoen en elastan, een single jersey maar deze keer vrij stevig en dik. En de beloftes over de goede eigenschappen van soja-stof lijken te kloppen: ondanks de dikte van de stof voelt die heerlijk luchtig aan.

  • Stof: sojatricot, single jersey (vrij stevig)
  • Eigenschappen: vochtabsorberend, ventileert goed, valt soepel.
  • Gebruik: t-shirts, vestjes, jurkjes, rokjes
  • Naald: ballpointnaald (jerseynaald)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *