Popeline

stof-popelinePopeline (poplin) is een stof die lijkt op gewoon katoen, maar iets fijner geweven is. Overigens slaat de uitspraak ‘gewoon katoen’ natuurlijk nergens op: katoen is het basismateriaal, het spul dat van een plantje komt. Dat kan vervolgens op verschillende manieren tot een stof geweven worden. Wat ik hier bedoel met ‘gewoon katoen’ is de katoenen stoffen zoals we die het meest aantreffen in de stoffenwinkel. In vergelijking met die stoffen is popeline fijner geweven, waardoor de stof een wat fijnzinniger karakter heeft en toch sterk is. Vaak zie je een lichte ribbel in één richting doordat in die richting iets dikkere draden zijn gebruikt.

De naam popeline slaat dus op de manier van weven, niet op het basismateriaal. Popeline kan gemaakt zijn van katoen maar ook van bijvoorbeeld zijde of wol. De popeline die ik bestelde is een mix van polyester en katoen. Het resultaat is een stof die niet erg kreukt (best handig voor een kledingstuk) en er eenvoudig maar ook netjes uit ziet. En zoals gezegd: vanwege de weefstructuur is de stof toch stevig.

Popeline is geschikt voor bijvoorbeeld bloesjes, jurkjes of rokjes. Wat ik ervan maakte, daarover lezen jullie in de volgende post meer!

  • Stof: popeline
  • Gebruiken: bloesjes, jurkjes, rokjes
  • Eigenschappen: dun en toch stevig, kreukt weinig
  • Naald: standaard, dikte 70 of 80

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *