Lycra

Stoffige Blog - Lycra

Denk jij bij lycra ook meteen aan turnpakjes? Dat klopt ook wel, want het woord lycra wordt doorgaans gebruikt om de gladde stretchy stof te beschrijven waar turnpakjes (en strakke dans-outfits, en superhelden-kostuums) meestal van gemaakt zijn. Maar eigenlijk is lycra een merknaam, die slaat op de elastische vezel die gebruikt wordt om de stof zoveel stretch te geven. Die vezel, waarvan de algemene (niet-merknaam) elastan of spandex is, is nooit het enige waar de stof uit bestaat. De stof die ik bestelde bestaat uit een mix van lycra en polyamide (nylon).

Elastan wordt trouwens ook aan allerlei andere stoffen toegevoegd om de stretch-factor te verbeteren. Ook in tricot-stoffen zit vaak een klein percentage elastan. Die elastan zorgt er trouwens niet voor dat de stof kan uitrekken, maar juist dat de stof (die van zichzelf al kan uitrekken) daarna ook weer terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm. Kortom: elastan zorgt niet voor de stretch, maar voor de recovery.

Lycra (de turnpakjes-stof) hoeft niet moeilijk te zijn om mee te naaien, al is het wel wat glad en glibberig. Als de naaimachine soms steken overslaat is dat zeer waarschijnlijk te verhelpen door gebruik van een goede stretchnaald (en dat is dan weer niet hetzelfde als een jerseynaald).

  • Stof: lycra
  • Eigenschappen: veel stretch, goede recovery, glad
  • Gebruik: sportkleding, badkleding, strakke kleding
  • Naald: stretchnaald

2 gedachten over “Lycra

    • Dat kan wel zonder voering, lijkt me! Voering was in dit patroon (van Closet Case Patterns) nodig vanwege de constructie: de voering bepaalt de vorm van het badpak, waarna je de buitenlaag er gerimpeld overheen maakt. Voor de dikte lijkt het me niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *