Katoen

stof-katoen

‘Gewoon katoen’, noemde ik het onlangs in een post, bij gebrek aan een betere beschrijving. Katoenen stof van gemiddeld gewicht, zoals je die in allerlei prints in de stoffenwinkel vindt. De benaming ‘katoen’ slaat echter nergens op: katoen is slechts een beschrijving van het basismateriaal (de katoenplant), niet van de stof.

In het Engels hebben ze allerlei benamingen voor verschillende soorten katoenen stoffen: cotton lawn (dun), cotton duck (dikker) en cotton canvas (dik). Vertalingen van deze termen heb ik nog niet kunnen vinden, behalve canvas natuurlijk. Wie het weet mag het zeggen! Ook lees ik vaak termen als ‘medium-weight cotton’ of ‘light-weight cotton’, maar zelfs dat heb ik nog niet goed weten te vertalen.

Hoe het ook zij, wanneer je de stoffenwinkel binnenloopt zul je over het algemeen veel katoenen stofjes tegenkomen van het type zoals hier op de foto staat. Leuk voor een gordijntje of een kussensloop, maar wat maak je er voor kledingstuk van? Katoen draagt wel prettig, maar het zal niet heel warm zijn, en het valt ook niet erg soepel. Ik houd het dus maar bij zomerse kledingstukken waarvan je de vorm goed wilt laten uitkomen, zoals een bloesje, rokje of jurkje.

  • Stof: katoen
  • Gebruik: bloesjes, rokjes, jurkjes
  • Eigenschappen: ventileert goed, voelt prettig aan, niet warm. Valt soms wat stijf.
  • Naald: standaard. Dikte afhankelijk van de stof.

Een gedachte over “Katoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *