Kant

stof-kantDames en heren, ik heb voor het eerst gewerkt met kant! Het was een hele beleving (maar daarover later deze week meer). Voordat ik mijn kant kocht deed ik natuurlijk wat vooronderzoek: hieronder mijn bevindingen.

Kant is een kunstig weefsel van draden, en kan gemaakt zijn van uiteenlopende materialen, zoals katoen, linnen of zijde. De manier waarop het gemaakt wordt bepaalt het type kant: het kan geborduurd zijn op een gaasachtige ondergrond (tule of netting), of het kan zonder ondergrond gemaakt zijn met behulp van klossen (kantklossen) of alleen met naald en draad (naaldkant). Maar dat is niet alles: kant kan ook als een soort breiwerk gemaakt worden, of door het maken van kleine knoopjes (frivolité). Daarnaast zijn er nog allerlei specifieke benamingen voor traditionele patronen in kant, vaak vernoemd naar plaatsen waar die gemaakt werden, zoals bijvoorbeeld Chantilly of Alençon.

Kortom: kant is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei kunstigheden met (naald en) draad. Maar als je daadwerkelijk kant wilt kopen, staat er vaak maar bar weinig informatie bij. Dus zocht ik uit waar je dan op moet letten bij het kopen van kant. Ik kwam uit op de volgende tips (van Ebay, of all places!):

  1. (1) handgemaakte kant is doorgaans van de beste kwaliteit (maar ook duur!). Maar ook machinaal geproduceerd kant kan best van goede kwaliteit zijn.
  2. (2) wanneer het kant geborduurd is op een gaasachtige ondergrond, zou je van die ondergrond zo min mogelijk moeten zien (het patroon moet zo ‘vol’ mogelijk zijn)
  3. (3) het patroon in het kant moet goed afgebakend zijn, van een ‘hoge resolutie’, als het ware
  4. (4) dunner kant is fijner, valt beter en beweegt soepeler.

Ik bestelde 3 meter van deze zwarte kant (vragen jullie je al af waar ik het voor nodig had?). Al had ik natuurlijk het liefst deze prachtige kant van 129,95 euro per meter gehad (maar dat liet mijn budget niet toe). Ik weet niet of ik mijn eigen bovenstaande tips wel helemaal goed heb opgevolgd, want ik vond uiteindelijk dat er best veel van de gaasachtige ondergrond te zien was. Het resultaat daarvan was bovendien dat het kant op die gazige plekken meer rek had dan op andere plekken. Mijn naaimachine kon daar prima mee overweg, maar mijn lockmachine helaas wat minder. Toptip nummer 5: volgende keer toch even een proefstaaltje bestellen.

  • Stof: kant
  • Eigenschappen: rafelt niet, geen draadrichting om rekening mee te houden bij het knippen, kan uitrekken tijdens het naaien.
  • Naald: een dunne naald met scherpe punt, bijvoorbeeld Microtex 60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *