Jacquard

Stoffige Blog - jacquard

Jacquard is een weeftechniek waarmee ingewikkelde patronen in de stof geweven kunnen worden. En dat is gaaf, want zo’n ingeweven patroon is veel kleurvaster dan een patroon dat er op geprint is. Bovendien is bij mijn stofje de achterkant van de stof ook nog eens heel mooi: de achterkant van deze stof is precies het negatief van de voorkant.

Stoffige Blog - jacquard

Het weven van een patroon in de stof gebeurt al heel lang (denk aan bijvoorbeeld damast of brokaat), maar was altijd heel arbeidsintensief. Op deze blog lees je er meer over; voor een ingewikkeld patroon was in elk geval een zeer vaardige wever nodig, én een assistent die vanaf een afstand het geheel in de gaten hield om te zien of het patroon juist op de stof kwam. Dat werd allemaal veel simpeler met de uitvinding van Joseph Marie Jacquard: een weefgetouw waar je een patroon in de stof kon ‘inprogrammeren’ met behulp van ponskaarten. Klinkt dat als een voorloper van een computer? Dat klopt! Charles Babbage werd naar verluid door dit weefgetouw geïnspireerd tot de uitvinding van een mechanische computer.

Jacquard is dus een weeftechniek, waarmee het mogelijk werd om allerlei soorten stoffen zoals brokaat en damast eenvoudiger te produceren. Toch noemen we stoffen soms ook jacquard – dat zijn dan de stoffen die op een jacquard-weefgetouw gemaakt zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *