Gabardine

stof-gabardineVorig jaar bestelde ik deze gabardine. Wat gabardine precies was, dat wist ik toen nog niet. Inmiddels ben ik fan. Waarom? Omdat gabardine precies de eigenschappen heeft die je voor een kledingstuk nodig hebt: het valt mooi soepel en het beweegt mee tijdens het dragen.

Gabardine kan gemaakt zijn van wol, katoen, synthetisch, of een mix van dat alles. De gabardine die ik besteld heb was een mix van polyester, viscose en elastaan. Helaas moet ik inmiddels rapporteren dat deze gabardine zich niet heel goed houdt tijdens het dragen: er ontstaan nogal wat pluisjes (pillen) op het materiaal, zoals ook te zien op de bovenstaande foto. Toch ben ik nog steeds fan: ik heb inmiddels nog twee keer gabardine gekocht op de markt, die elk weer heel verschillend aanvoelen (en gelukkig beide geen last hebben van het pluis-effect). De een voelt tamelijk synthetisch en droogt verdacht snel na het wassen, terwijl de ander heel zacht voelt en mij goed warm houdt; naar ik vermoed door toedoen van een wolcomponent. De precieze samenstelling maakt dus nogal veel uit voor het verschil in kwaliteit!

gabardine

Kenmerkend aan gabardine is de manier waarop het geweven wordt, de zogenaamde keperbinding (Engels: twill). Dat levert op de stof een patroon van schuine lijnen op, zoals je dat ook ziet op denim of spijkerstof (jeans). De keperbinding is een manier van weven waarbij het weefpatroon bij elke horizontale draad steeds een klein stukje opschuift. Wanneer de ene horizontale draad bijvoorbeeld onder-over-over-onder-onder gaat, dan gaat de volgende onder-onder-over-over-onder, en die daarna over-onder-onder-over-over. De plek waar de ene draad over de andere gaat verschuift dus, waardoor er een schuine ‘ribbel’ in de stof ontstaat.

Door de soepele val is gabardine zeer geschikt voor nette kledingstukken, bijvoorbeeld een broek maar ook een net jasje. En wie wat geld er voor over heeft (en beschikt over de nodige naaivaardigheid) kan van een duurdere gabardine zelfs een luxe herenkostuum maken….

  • Stof: gabardine
  • Gebruik: nette broeken of jasjes, rokjes (afhankelijk van de dikte)
  • Eigenschappen: valt soepel, relatief stevig, kreukt weinig en verliest niet gauw zijn vorm
  • Naald: standaard, dikte hangt af van dikte stof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *