Flanel

Stoffige Blog - flanel

Even voor de goede orde: flanel hoeft niet perse altijd ruitjes te hebben. Al is dat vast het eerste waar je aan denkt: geruite pyjama’s en geruite houthakkersoverhemden. De flanel die ik bestelde (hier, maar ik kreeg het laatste stukje van deze kleur) is effen chilipeperrood, volgens de beschrijving.

Flanel kennen we vooral als een zacht en knus stofje om lekker warm mee te blijven. Dat klopt, kan ik inmiddels bevestigen! Kenmerkend aan flanel is dat het kleine opstaande haartjes heeft (een pool), meestal aan één of twee kanten geruwd (zie foto). De stof wordt dan geborsteld met een ruige borstel, waarna het oppervlak heel zacht aanvoelt. De opstaande haartjes vormen bovendien een mooi isolerend laagje zodat jij lekker warm blijft.

Stoffige Blog - flanel binnenkant

Verder kan flanel in vele soorten en maten voorkomen: het kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van wol, katoen of iets synthetisch. Het komt in uiteenlopende diktes. Vaak is het geweven met een keperbinding, maar dat hoeft niet. Een vaak heeft het ruitjes, maar dat hoeft dus ook helemaal niet.

  • Stof: flanel
  • Gebruik: pyjama’s (dunne flanel), bloesjes (dikkere flanel)
  • Eigenschappen: warm en zacht
  • Naald: standaard, dikte afhankelijk van de stof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *