Denim

DenimWisten jullie dat de naam denim afkomstig is van het Franse plaatsje Nîmes? De stof heette oorspronkelijk ‘serge de Nîmes’, wat verbasterde tot denim. Denim is een stevige katoenen stof. Het is geweven met een keperbinding (Engels: twill), waardoor duidelijk zichtbare schuine lijnen in de stof ontstaan. Over zo’n keperbinding zal ik in een latere post nog eens meer vertellen.

We kennen denim natuurlijk als de stof waar spijkerbroeken van worden gemaakt. Daarvoor gebruikte men in het bijzonder blauwe jeans-stof: een type denim waarbij één richting van de weefdraden wit is, en de andere blauw (indigo). Kijk maar eens aan de binnenkant van een spijkerbroek: die is wit, vanwege de witte draden die vooral aan de ‘verkeerde kant’ van de stof zichtbaar zijn, terwijl de buitenkant overwegend blauw is.

Van denim kun je ook prima heel andere kledingstukken maken, bijvoorbeeld een jasje. De stof is stevig, en daardoor ook vrij stijf, dus soepel vallend kledingstuk zul je er niet mee kunnen maken. Nog een tip: altijd even wassen voor je de stof knipt! Want denim kan krimpen.

  • Stof: denim
  • Gebruik: jasjes, broeken
  • Eigenschappen: stevig, kan krimpen en/of vaal worden
  • Naald: jeansnaald (90) of standaard naald 90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *