De brandtest

Stoffige Blog - brandtestSteek jij wel eens een stofje in de fik? Moet je eens doen! (verplichte waarschuwing: wel even veilig doen natuurlijk). Zo’n brandtest is namelijk de ideale manier om er achter te komen waar je stof van gemaakt is.

Onlangs vond ik in mijn voorraad een stofje terug waarvan ik niet precies wist wat het was. Het leek me een beetje synthetisch. Om dat vast te stellen besloot ik er eens een vlammetje bij te houden. Maar eerst had ik wat vergelijkingsmateriaal nodig: ik stak om te beginnen een stukje katoenvoile in brand, zie onderstaand filmpje.

Katoen brandt heel gemakkelijk (als je dit thuis nadoet: pas op voor een flinke vlam!) en na afloop ligt er grijzige as die nog het meest lijkt op verbrand papier. Je krijgt vergelijkbare resultaten bij andere stoffen met een basis van katoen, zoals bijvoorbeeld viscose (een chemische bewerking van katoen). Ik stak een stukje viscosetricot, een stukje gewone viscose en een stukje cupro (bremsilk voeringstof) in de fik: allemaal leken ze op katoen in hun verbranding. Zie ook de filmpjes:  TricotViscose en Cupro.

Vervolgens hield ik een lucifer bij mijn vermoedelijk syntetische stofje. Zie ook bovenstaand filmpje. Een korte samenvatting: het stofje smolt meer dan dat het brandde. Zodra ik de lucifer er niet meer bij hield doofde de vlam snel uit, en wat overbleef was een keihard zwart bolletje van de gesmolten stof. Het eindoordeel: polyester.

Ter vergelijking hield ik ook nog even een vlammetje bij een stukje acetaat (voeringstof). Zie bovenstaand filmpje. Dat was toch wel duidelijk anders: het brandde veel makkelijker en bleef ook branden nadat ik de lucifer weghaalde. Maar ook het acetaat smolt en veranderde uit eindelijk in een soort borrelende zwarte massa. Duidelijk: mijn synthetische stofje was niet hetzelfde als acetaat.

Kortom: met een brandtest kun je vrij nauwkeurig vaststellen waar je stof van gemaakt is. Met behulp van een tabel zoals deze kun je aan de hand verschillende kenmerken bepalen wat je in handen hebt. Let dan op de volgende factoren:

  • vat het gemakkelijk vlam?
  • blijft het branden als je de lucifer weghaalt?
  • smelt het of verbrandt het?
  • hoe ruikt het?
  • wat blijft na afloop over: as of een gesmolten massa?

Zelf proberen? Let goed op de veiligheid want vooral een katoenen stofje kan echt een enorme vlam geven, en gloeiendhete gesmolten polyester moet je ook mee uit kijken, lijkt me zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *