Bamboetricot

bamboetricotJullie dachten vast dat bamboe aanvoelt als harde, ruwe stof, een beetje zoals – nouja, bamboe dus? Mooi niet! Bamboe stof voelt heerlijk zacht aan, er wordt zelfs geadverteerd  met de term ‘ultrazacht’. Daarnaast zou bamboe anti-allergeen zijn, goed vochtregulerend, antistatisch en duurzaam. Dat klinkt fantastisch, toch? Helaas is het verhaal over bamboe iets ingewikkelder dan dat.

Bamboe als gewas is inderdaad duurzaam: het groeit supersnel, heeft weinig water nodig en de hele plant kan gebruikt worden voor de productie van stof. Wanneer dit vervolgens op mechanische wijze wordt omgezet in stof, dan heet dat bamboe-linnen: een duurzaam product. Maar juist de zachte en soepele bamboe-stoffen zijn vaak gemaakt volgens een chemisch proces, en dan heet het bamboe-viscose (rayon). De basis is plantaardig, dat is namelijk de pulp van de bamboe-plant. Het eindresultaat (na gebruik van chemicaliën) is halfsynthetisch, en wanneer deze chemicaliën in het milieu terecht komen is dat zeker niet milieuvriendelijk. Ook is het niet duidelijk of de mooie anti-allergene eigenschappen en dergelijke nog wel behouden blijven na de chemische behandeling.

Bamboe is dus niet zo duurzaam als men wel eens claimt. Maar dat betekent niet dat we bamboe moeten afschrijven! Bamboeviscose is nog steeds een beetje duurzaam. Immers, het verbouwen van bamboe als gewas is erg duurzaam omdat het met weinig middelen (weinig water, weinig bestrijdingsmiddelen, weinig landoppervlak) veel produceert. Op dat vlak doet het dus een stuk beter dan (niet-biologisch) katoen. En met een zogenaamd closed-loop productieproces kan voorkomen worden dat de chemicaliën in het milieu terecht komen. Een verantwoord geproduceerde bamboestof is dus wel duurzaam.

En hoe zit het dan met die eigenschappen zoals anti-allergeen en vochtregulerend? Dat weet men niet precies. Zelf ben ik wel enthousiast over het draagcomfort van de bamboe stoffen (smaragd groen en zwart) die ik bestelde. Of zou dat een placebo-effect zijn?

  • Stof: bamboetricot, single jersey
  • Gebruik: t-shirts
  • Geclaimde eigenschappen: ultrazacht, anti-allergeen, vochtregulerend, antistatisch, duurzaam.
  • Eigenschappen waar we vanuit kunnen gaan: zacht, soepel, een beetje duurzaam (let op productieproces). En natuurlijk dezelfde als tricot: stretcht, let op recovery.
  • Naald: ballpointnaald (jerseynaald).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *