Afrikaanse wasprint

stof-afrikaanse-wasprint

Heb je ook de Great British Sewing Bee gekeken, eerder deze zomer? Dan heb je misschien ook de aflevering over Afrikaanse wasprint (African wax print) gezien. En dan weet je misschien ook al dat Afrikaanse wasprint helemaal niet Afrikaans is, maar uit Europa komt, en vaak zelfs uit Nederland.

Afrikaanse wasprint is een katoenen stof die op een speciale manier bedrukt is: met behulp van was. De was wordt op de stof aangebracht om te zorgen dat op die plek geen verf wordt opgenomen. Een vergelijkbare methode wordt ook gebruikt bij batik, een heel oude techniek waarbij handmatig ingewikkelde patronen met was op de stof werden aangebracht om prachtige stoffen te maken. Europeanen zagen dit proces in Indonesië en zagen hun kans schoon om het om te zetten in massa-productie.

Door het wasprint-proces te industrialiseren konden goedkoop stoffen geproduceerd worden. Nederlandse stoffen werden verscheept naar Indonesië maar vielen daar niet in de smaak, omdat de goedkope productie er toch ook wel aan af te zien was. Maar de vaarroute naar Indonesië voer langs Afrika, en daar bleek men wel geïnteresseerd in deze nieuwe stoffen. De prints werden aangepast op de voorkeuren van de Afrikaanse markt, en tegenwoordig herkennen we Afrikaanse wasprint stoffen vooral aan hun kleurrijke verschijning, vaak met grote prints. Een andere eigenschap van Afrikaanse wasprint is het feit dat de voorkant en de achterkant van de stof vrijwel niet te onderscheiden zijn: aangezien de verf helemaal in de stof trekt, behalve op de plekken waar was is aangebracht, is de print op beide zijden even helder.

  • Stof: Afrikaanse wasprint (katoen)
  • Eigenschappen: zelfde als katoen.
  • Gebruik: jurken, rokken, voornamelijk kledingstukken waar de grote print tot z’n recht komt.
  • Naald: standaard 70 of 80 (afhankelijk van de stof)

 

4 gedachten over “Afrikaanse wasprint

  1. Ja, ik ben gek op die Afrikaanse prints. Wist je trouwens dat er vanwege 170 jaar Vlisco (dé grote Hollandse naam in Afrika) een tentoonstelling is in het gemeentemuseum Helmond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *