Acryl

Stoffige Blog - Acryl

Toen ik in de winkel (A. Boeken in Amsterdam) vroeg wat voor stof ik precies in handen had, knipte de verkoopster een reepje af, pakte een aansteker en hield er een vlammetje bij. Ze keek even naar de vlam en daarna de smeltende zwarte massa en zei: acryl.

Acryl is een synthetische stof die vaak gebruikt wordt als alternatief voor wol. Acryl is overigens niet hetzelfde als (het ook synthetische) polyester, hoewel ze beide gemaakt worden uit aardolie. Het productieproces is anders, en dus heeft acryl ook net andere eigenschappen dan polyester. Acryl kreukt niet en rekt niet uit (net als polyester). Acryl neemt weinig water op, maar als het vochtig is droogt het ook weer snel op. Dat laatste zorgt ervoor dat de stof wel redelijk goed ademt (in tegenstelling tot polyester): transpiratie wordt weliswaar niet heel vlug opgenomen in de stof, maar verdampt wel goed. Een nadeel van acryl is dat het nog wel eens wil gaan pillen, waarbij de stof erg gaat pluizen. Dat is bij mijn stof nog niet gebeurd.

De stof die ik kocht is heel duidelijk bedoeld als alternatief voor wol. Het heeft al bijna het voorkomen van een dikke wollen trui: grof gebreid met duidelijk zichtbare steken. Dat maakt de stof perfect voor een warm winters vest of trui…

  • Stof: acryl
  • Eigenschappen: kreukt niet, rekt niet uit. Ademt redelijk.
  • Gebruik: meestal als vervanger voor wol
  • Naald: afhankelijk van de dikte & structuur.

2 gedachten over “Acryl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *