Avonturen in breien

Stoffige Blog - Vianne vest

Dit is Vianne, mijn zelfgebreide vest 2.0. Vorig jaar breide ik dit vest al eens, en toen het klaar was legde ik het in de kast om het vervolgens helemaal nooit te gedragen. Veel te groot! Op 1 januari van dit jaar besloot ik om het vest helemaal uit te halen en opnieuw te breien. Afgelopen week naaide ik de knoopjes aan Vianne versie 2.0, en terwijl ik dit schrijf heb ik het vest aan! Versie 2.0 is nu al vaker gedragen dan versie 1.

Stoffige Blog - Vianne vestHet probleem met versie 1 was simpelweg dat ‘ie veel te groot was uitgevallen. Ja, ik had een testvierkantje gebreid voor ik begon, maar ik wist toen niet dat je die ook moet blocken (=nat maken en liggend laten drogen op de juiste afmetingen) om te testen wat er dan mee gebeurt. Na het breien van het hele vest kwam ik er achter dat de maten nog flink veranderden na het blocken. Versie 2.0 is dus op een kleinere naald gebreid.

Stoffige Blog - Vianne vest

Maar aangezien ik zo gek was om een volledig vest uit te halen en opnieuw te breien (tja), leek het me handig om meteen nog wat meer veranderingen door te voeren. Ik volgde een craftsy-cursus om te leren hoe je een breipatroon aan je eigen maten kunt aanpassen, en wat blijkt: dat is helemaal niet zo moeilijk! Het kost alleen wat rekenwerk, maar dat is wel aan mij besteed.

Stoffige Blog - Vianne vest

Tenslotte koos ik ervoor om de opengewerkte rug van het originele Vianne-patroon dit keer achterwege te laten: ik had zo het vermoeden dat dat open breisel bijdroeg aan de mate waarin mijn versie 1 was uitgerekt. Daardoor ging het breien een stuk sneller, en heb ik in krap 2 maanden tijd zomaar mijn eerste (of nouja, tweede dus) vest gebreid!

Stoffige Blog - Vianne vest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *