Naalden

naalden

Vroeger had ik 1 naald in mijn naaimachine, en als die kapot ging deed ik er weer een nieuwe naald in. Dat is dus niet de bedoeling. Allereerst: vervang de naald op tijd, voordat ‘ie stuk is! Na ongeveer 8 uur naaitijd, volgens coletterie. Wanneer de naald namelijk ook maar een klein beetje gebogen is, of stomp, dan kan dit leiden tot Vreselijk Dingen. Bijvoorbeeld dat de naaimachine kapot gaat, steken gaat overslaan, het garen dat lusjes maakt of breekt of dat er beschadigingen in de stof komen. Kortom: na een paar projecten is het tijd voor een nieuwe naald.

Daarnaast maakt het uit welk type naald je gebruikt. Voor tricot  zijn er ballpointnaalden (of specifieker: jerseynaalden). Dat zijn naalden met een ronde, stompe punt, waardoor de naald niet het breisel van het tricot kapot prikt, maar er tussendoor gaat. Voor geweven stoffen zoals katoen, gabardine of denim is een standaard naald heel geschikt, die heeft een redelijk scherpe punt die juist wel goed door de stof prikt. Dan zijn er nog allerlei andere soorten naalden, zoals microtex-naalden (dun en met een extra scherpe punt) of jeansnaalden (dik en met een stevige schacht en scherpe punt) en natuurlijk tweelingnaalden  – maar dat zijn gewoon twee naalden in één.

De naalddikte wordt vervolgens aangegeven met twee cijfers (bijvoorbeeld 80/11). Die cijfers beschrijven allebei de dikte van de schacht, in verschillende standaarden (Europees en Amerikaans). Voor beide cijfers geld: hoe dunner de stof, hoe dunner de naald moet zijn en hoe lager het getal dat de dikte aangeeft. 80 is een tamelijk gemiddelde dikte. Voor stevige jeans of denim is 90 of 100 beter, en voor een dunne katoen is 70 meer geschikt.

Tenslotte: voor de echte naaigeeks is er nog veel meer te leren over naalden. Want eigenlijk maakt bijvoorbeeld het type garen dat je gebruikt ook nog uit voor welke naald geschikt is: dikker garen heeft een groter oogje nodig. En er zijn natuurlijk nog allerlei specialistische naalden voor borduren, topstitching en quilten. Wie meer wil weten: bekijk eens dit gave overzicht van Schmetz.

 

2 gedachten over “Naalden

  1. Trudy schreef:

    Hoeveel naalden gebruik jij dan wel niet in een jaar? 🙂

    Op een blog las ik laatst de tip dat je een stukje tape op je naaimachine kunt plakken waarop staat welke naald erin zit en wanneer je deze erin hebt gedaan. Handig voor mensen als ik die maar heel af en toe naaien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *