Zes benen

Gabardine broek

Toen ik een jaar of 15 was heb ik eens een broek gemaakt van bruine ribstof (corduroy), met kleine geborduurde bloemetjes. En daarna nog een donkerrode effen broek van ribstof. Beide keren gebruikte ik een heel gaaf patroon uit een Burda-tijdschrift, waarbij de bovenkant van de broekspijp eindigde in een grote punt op de knie. De broeken waren best goed gelukt, maar ik heb ze nooit gedragen. Want ze waren zo oncomfortabel. En, vooruit, het naaiwerk had ook wel iets netter gekund.

Inmiddels heb ik gabardine ontdekt. Het valt mooi en soepel, en leent zich dus perfect voor een vrij nette broek. Voor wat extra comfort kocht ik gabardine met wat stretch. Ik maakte meteen 3 broeken, met een patroon dat ik overtrok van een broek die wel fijn zat. En er zit vooruitgang in: nummer 1 (de groene) heeft onhandig ondiepe zakken en is al wat gaan slobberen, nummer 2 (de bruine) is iets te wijd uitgevallen, maar nummer 3 (de blauwe) is precies wat ik wou!

Gabardine zes benen

Bij nummer 1 had ik nog een flinke versteviging in de tailleband verwerkt, namelijk een zogenaamde plak-en-vouw-om-versteviging. Je strijkt het erop, en de hele tailleband is meteen verstevigd, mét extra stevige band in het midden. Het resultaat: veel te stijf. Het lijkt wel mooi als je rechtop staat, maar het drukt je buik in elkaar zodra je gaat zitten.

Bij nummer 2 liet ik de versteviging in de tailleband weg. Het gevolg was dat de broek na verloop van tijd steeds lager op mijn heupen zat, dusdie heb ik later nog eens onder handen genomen en ingenomen.

Nummer 3 heeft ook geen versteviging in de tailleband. Deze stof houdt zich echter heel mooi en is niet gaan hangen; de broek blijft ook zonder versteviging goed zitten. Het enige dat verbetering behoeft is dat de tailleband soms wat dubbelvouwt – dat hoort natuurlijk niet! Maar ik heb een plan: voor de eerstvolgende gabardine-broek heb ik mijn oog laten vallen op elastische strijkvlieseline. Ideaal, toch?

2 gedachten over “Zes benen

  1. Trudy schreef:

    Leuk om erachter te komen dat dat dus gabardine is! Ik had verwacht dat het dikker zou zijn. Zijn deze broeken allemaal gemaakt van wol gabardine?

  2. Volgens mij is alleen de blauwe (meest rechtse) wolgabardine. Maar ik weet het niet zeker, de stof komt van de markt… De blauwe voelt in elk geval het meest zacht en soepel (en toch warm). De groene en bruine zijn veel synthetischer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *