Wie naait er nou een regencape?

Cypress2

Ik geef toe: het naaien van je eigen regencape is wel een beetje geschift. Maar leuk geschift, toch? Dit is de Cypress cape van Sewaholic. Ik heb het patroon al een tijd in huis, omdat ik het gewoon een gaaf ontwerp vond, en ook wel een leuke uitdaging. Wie wil er nu niet een elegante regencape voor op de fiets/tijdens een wandeling/op de camping?

Cypress7

Maar ik vond het ook wel een beetje intimiderend, dit patroon. Want een cape naaien is leuk, maar als je echt een bruikbare regencape wilt naaien, wat voor materiaal moet je dan gebruiken? En hoe maak je het echt waterdicht? Dus ik deed een boel onderzoek, naar waterdichte stoffen, naar de afwerking van de naden en naar webshops die dit soort dingen verkopen (zie ook mijn vorige post).Cypress5

Los van de intimiderende materialen is dit patroon niet moeilijk. Ook het werken met ripstop nylon viel me mee. Maar een boel dingen gaan een beetje anders dan bij een normaal naaiproject: je kunt geen spelden gebruiken want dat laat gaatjes achter in de stof, dus ik gebruikte Clover wonder clips. De naden platstrijken ging niet, dus maakte ik platgestikte naden (flat felled seams), waarbij de patroondelen met de verkeerde kanten op elkaar worden gestikt, en de naadwaarde aan de buitenzijde wordt omgevouwen en platgestikt. En om de cape waterdicht te maken streek ik elke naad vervolgens in met speciaal spul dat een nacht moest drogen.

Cypress3

Het is jammer dat het patroon geen aanwijzingen geeft voor het maken van een echt waterdichte cape. Ook zou het voor de hand liggen om in de instructies alle naden platgestikt (flat felled) te maken, maar dat is niet het geval. Het vergde in mijn geval dus wel wat planning en vooruitdenken om de naden plat en waterdicht te krijgen. Naar aanleiding van ervaringen van anderen besloot ik bovendien een paar dingen aan het patroon te veranderen: ik maakte de capuchon volledig gevoerd, en ik liet de zakken weg.

Ik maakte het mezelf ook nog even extra moeilijk door van een rood voeringstofje zelf plat paspelband en biaisband te maken voor de afwerking. En dat was wat werk: dit patroon gebruikt bijna 8 meter biaisband! Het verwerken van paspelband in een platgestikte naad ligt overigens ook niet voor de hand; mijn methode bestond eruit om eerst de naad zelf te stikken, dan de naadtoeslag om te vouwen en daar het paspelband onder te schuiven zodat het er nog net tussenuit piept.

Cypress4Gelukkig hebben we aan regen geen gebrek deze zomer, en zal ik de cape vast gauw kunnen uittesten. De ultieme vraag is natuurlijk: is de cape echt waterdicht? Maar ook: kun je er mee fietsen? Is het niet onhandig dat de mouwen zo kort zijn? En kun je wel een rugzak dragen als je mouwen zo aan je lijf vergroeid zijn? Of past die rugzak eronder? We zullen zien.

6 gedachten over “Wie naait er nou een regencape?

 1. Trudy schreef:

  Ik stem inderdaad voor leuk geschift ;). Krijgen we ook nog een blogje met ervaringen na gebruik, ik ben namelijk wel geinteresseerd in de antwoorden op de vragen in de laatste paragraaf – en ook of het nog een beetje ademend is.

 2. Janou schreef:

  Lijkt mij niet geschifter dan het naaien van iets anders, leuk project. Ik vroeg me ook af of die mouwen niet superkort zijn in de praktijk, dus updates zijn welkom!

  • Ja, die mouwen zijn een beetje vreemd qua ontwerp he? Ik denk dat het voor lopend wel prima is, maar op de fiets misschien niet zo. Ik zal mijn bevindingen rapporteren!

 3. ellen schreef:

  Ik ben zeer benieuwd naar het waterdicht maken van de stiknaden, ik wil nl. in een grote poncho een rits zetten, zodat ik hem open kan doen. Ik zit in een scootmobiel en wordt altijd drijfnat (bij mijn billen, de regen vormt een plasje in mijn stoel ?), dus wil de poncho over de rugleuning doen. Dat is alleen wat onhandig met boodschappen doen qua bewegingsruimte. Als ik mijn poncho dan open kan ritsen is dat handiger dan em helemaal uit te moeten doen ?. Misschien wat overbodige info, maar dan weet je waarom ik het graag wil weten.

  • He, dat lijkt me nou een heel onhandig probleem, zo’n plasje water in de scootmobiel. Daar had ik nou ook nog nooit bij stilgestaan…

   De manier waarop je de naden waterdicht maakt, hangt af van het materiaal. Ik heb bij de outdoorsportwinkel Bever gevraagd welk spul zij aanraden voor het waterdicht maken van ripstop nylon. Toen kreeg ik McNett Seamgrip mee, dat volgens mij op uiteenlopende materialen toe te passen is. Het lijkt een beetje op een soort lijm die je aan de binnenkant van de naad moet smeren.

   Overigens zal de rits zelf tussen de tandjes door toch niet helemaal waterdicht zijn, lijkt me. Zoals je ziet op de foto’s hierboven heeft mijn regencape een stuk stof dat over de rits gaat, dat zit met wat klittenband vast. Dat lijkt me de enige echt waterdichte oplossing…

   Succes met je poncho! Ik hoop dat je er uit komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *