Pepertjes

pepertjesrokje

Dit rokje was heel leerzaam. Ik heb er tenminste drie dingen van geleerd:

  1. Een naad die schuin van draad (on the bias) loopt, kun je beter zigzaggen
  2. Voordat je een rokje maakt is het handig om even te checken of de stof misschien een beetje doorzichtig is.
  3. Een heet strijkijzer (drie stippen) op acetaat-voeringstof is Geen Goed Idee!

Het patroon is  Gabriola van Sewaholic, eigenlijk voor een maxi-rok maar naar goed voorbeeld van anderen gemaakt op knie-lengte. Het mooie aan dit patroon is dat er een paar ingenieuze schuin van draad geknipte stukken aan de bovenkant zitten, wat erg mooi afkleedt rond de heupen. Daar onder loopt het rokje wijder uit, en door mijn stofkeuze (katoen, een gevalletje van niet-kunnen-laten-liggen op de stoffenmarkt) blijft het rokje vrij wijd uit staan.

pepertjesrokje2

Die schuine naden rond de heupen (zie onder voor een close-up) had ik in eerste instantie gewoon met een simpele rechte steek gestikt. Geen goed idee: de stof heeft een beetje rek (want schuin van draad), maar de naad niet. En dat valt op! Gelukkig was het snel opgelost: naden losgetornd en smal gezigzagd.

pepertjesrokjecloseup

Toen het rokje af was, bleek tenslotte dat de katoenen stof best doorzichtig was. Gelukkig had ik sowieso al besloten om het rokje te voeren (vanwege het panty-kleef-probleem). Als voeringstof gebruikte ik voor de verandering eens acetaat. En dat was toch wel het grootste leermoment van dit rokje: beter niet een heet strijkijzer (drie stippen) gebruiken op acetaatvoering. Dan verandert het lokaal in een soort gerimpeld glimmerig plastic. Oeps.

2 gedachten over “Pepertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *