Meten is weten

legging

Het is tegenwoordig hip in naai(blog)land om je eigen ondergoed te maken. Beha’s, onderbroeken, dat soort dingen. Hebben jullie je daar al aan gewaagd? Ik nog niet, maar zelf een legging maken kon ik nog wel aan, dacht ik zo.

Legging

Het idee van zelf je basics kunnen maken spreekt me wel aan, je kunt ze dan precies passend maken zoals jij dat prettig vindt. Leggings uit de winkel zijn voor mij vaak te kort, of als ze lang genoeg zijn, te wijd. En dat terwijl het helemaal niet moeilijk is om zelf een te maken – precies op je eigen maat. Ik kocht op de markt de dunste tricot die ik kon vinden, en volgde de tutorial van So Sew Easy, met handige excelsheet waar je al je maten kunt invullen.

Het maken van het patroon is eigenlijk heel simpel: je meet gewoon de omtrek van je been op verschillende hoogtes, en van je taille. Je bepaalt hoe lang je de legging wilt hebben, en hoe strak die ongeveer moet zitten en voila, je tekent zo je leggingpatroon. Het bestaat maar uit 1 patroondeel dat je 2 keer uitknipt.

Leggingpatroon

Ik knipte de patroondelen uit, deed nog een kleine aanpassing toen de legging in elkaar zat (de bovenkant was aan de voorkant te lang, of achter te kort, net hoe je het ziet), en werkte onder- en bovenkant af met een dubbelgevouwen band van dezelfde stof. Het resultaat: een precies passende, heerlijk comfortabele legging! En een patroon om nog honderdduizend leggings in alle kleuren van de regenboog mee te maken…

2 gedachten over “Meten is weten

  1. Eva schreef:

    Super goeie tip! Ik heb ook via so sew easy mijn patroon gemaakt, heel duidelijk uitgelegd. Ik heb vanavond alleen niet de naaimachine bij de hand, anders ging hij nu al in elkaar. Ik maak de legging van imitatie-(stretch)-leer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *