Flamenco!

flamencorok

Dit was een project dat draaide om kilometers maken:

 • 6 meter zwarte gabardine
 • 3 meter zwarte kant
 • 24 meter rolzomen
 • heel veel garen

Ik hackte de bovenkant van de Sewaholic Gabriola en plakte het aan een voor mij op maat gemaakt patroon van flamencokleding.nl. Het resultaat: een Gabriola-flamencorok! Had ik dat nodig in mijn garderobe? Jazeker! Over twee weken dans ik in deze rok in het Der Aa-Theater in Groningen.

flamencorok1

(op deze foto even een flamenco-pose om jullie een idee te geven )

De rok is gemaakt van dunne en soepele gabardine en kant. De gabardine kreukt bijna niet, en dat is belangrijk voor een flamencorok: die bestaat uit zoveel stof en zoveel roesjes dat het niet te doen is om dat netjes in je tas mee te nemen, laat staan om het te strijken!

Zoals gezegd draaide het bij deze rok om kilometers maken, en dat zit met name in alle roesjes. Die worden eerst op driehoekige stukken stof bevestigd, zogenaamde spiestukken. De roesjes (of volants) zitten in rijen onder elkaar, ik wisselde daarbij effen zwarte stof af met kant. Elk roesje moest aan de onderkant met een rolzoom afgewerkt worden (zo’n 4 meter rolzomen per spiestuk) en er zijn 6 van die spiestukken. Kortom: 24 meter rolzoom! Met knippen van de rok en het voorbereiden van de spiestukken was ik een weekend bezig.

flamencorok3

De spiestukken worden vervolgens in de naden gezet: 2 voor, 2 achter en 2 in de zijnaden. Daarna zat de rok vrij snel in elkaar: de Gabriola-bovenkant had ik al eens gemaakt, en de rest was niet moeilijk. De schuine Gabriola-patroondelen bovenaan de rok zijn gemaakt van de effen zwarte stof met daar overheen kant: door het kant eerst op de onderstof te rijgen kon ik het daarna als één stuk stof behandelen. Het kant was op die manier veel makkelijker te verwerken dan als enkele laag, omdat het zo veel stabieler was. Het enige waar ik nog wat ruzie mee had was de blinde rits in combinatie met kant: dat kant wil nog wel eens tussen de rits komen, helaas.

flamencorok2

.. en zo ziet het er uit als ik draai

Nu heb ik dus nog steeds niet een Gabriola maxirok gemaakt zoals het hoort: eerst hackte ik er een kort rokje van, en nu dus een flamencorok. Ik noem het een succes!

 

9 gedachten over “Flamenco!

 1. tuxeltje schreef:

  wat heet succes! Wat een enorm mooie jurk! Ik krijg gewoon zin om ook eens een jurk voor mijzelf te gaan proberen, heb je tips over een “beginners-patronenboek met uitleg”oid? Laat ik maar eens beginnen met een lange of 3/4 lange zwarte simpele jurk.. 🙂

 2. learningnewtricks schreef:

  Beautiful! Did you write the changes you used with the Frankenstein technique? All of your garments are quite lovely.

  • Thanks so much! To combine the two patterns I just used the top part of the Gabriola (the yokes) and chopped off the top part of about the same length off the other skirt pattern. It worked 🙂

 3. Angeline schreef:

  Hoi Charlotte,

  Jij hebt toch bij Kika/Harriet gedanst ??

  Leuk om je zo weer tegen te komen. Goed gedaan hoor die rok en top.

  Succes in Groningen!

  groetjes,

  Angeline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *