Bombshell perikelen

Stoffige Blog - Bombshell

Vinden jullie het ook zo moeilijk om netjes en secuur te blijven werken aan een project waarvan je al vermoedt dat het helemaal de mist in gaat? Dat gebeurde mij bij mijn Bombshell zwempak. Om precies te zijn, bij mijn Bombshell poging DRIE. Maar wacht even, beste lezers, denk nu niet meteen: ‘zie je wel, het is heel moeilijk om een badpak te naaien’. Mijn worstelingen met de Bombshell waren puur te wijten aan verschrikkelijk verkeerde stof die ik besteld had.

Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om een badpak te maken! De Bombshell is een heel populair patroon, en dat is niet voor niets: de uitleg is helder, het ontwerp is mooi en origineel, en het model staat vrijwel iedereen supergoed! Als je zorgt dat je de juiste materialen hebt, dan is het naaien van een badpak niet moeilijker dan een ander naaiproject.

Stoffige Blog - Bombshell

Maarja, de juiste materialen dus. Ik bestelde braaf het juiste soort elastiek (van rubber), en lycra dat ook geschikt was voor badpakken. Daarnaast bestelde ik badpak-voeringstof. Helaas heeft deze voeringstof alles de mist in gestuurd. Voor wie ook van plan is de Bombshell te maken: bestel vooral de dunne badpakvoeringstof. De voeringstof die ik kocht was namelijk heel dik en stevig, zo dik zelfs dat het moeilijk was er een speld in te prikken. Deze stof had veel minder stretch dan mijn lycra voor de buitenkant. En dat, weet ik inmiddels, is Niet Goed.

Om een lang verhaal kort te maken: ik maakte een keurig nette versie van de Bombshell, maar kon die alleen met heel veel gesjor en gewurm aantrekken. Niet wat je wilt als je op het strand staat te prutsen onder een handdoekje (ahum). Gelukkig heb ik een vriendin van me blij kunnen maken met deze Bombshell #1: zij paste hem wonderbaarlijk goed. Bombshell #2 had ik ruimer gemaakt, en die kon ik dan ook prima aantrekken. Hoera! dacht ik. Maar, wat ik misschien had moeten zien aankomen: het lycra hing een beetje slapjes over de voeringstof heen, omdat dat in het geheel niet werd opgerekt. Het zag er niet uit. Van deze #2 heb ik de buitenstof kunnen hergebruiken, en met wat gewone lycra-stof als voering maakte ik Bombshell #3. En hij past!!

Stoffige Blog - Bombshell

Veel bloed, zweet en tranen dus, voor een badpak. Maar als ik even vergeet wat een slagveld het ooit was, dan is het eindresultaat eigenlijk hartstikke goed gelukt! Jammer alleen dat het inmiddels al weer bijna herfst is…

 

6 gedachten over “Bombshell perikelen

  1. Trudy schreef:

    Ik vroeg me na je vorige post al af of je in badpak op de foto ging. Staat je goed!
    Mooie kleur ook, jammer dat de zomer weer bijna voorbij is inderdaad…

  2. Sarah schreef:

    Super mooi badpak! Waarmee en hoe heb je het badpak genaaid (dan bedoel ik de draad niet de stof)? Ik heb namelijk een bikinibroekje dat in principe past, maar de stiksels zorgen ervoor dat de bloedcirculatie afgekapt wordt, omdat deze absoluut niet elastisch is. Nu wil ik dat opnieuw stikken, want een los broekje kopen is duurder dan die hele bikini samen was. Maar ik weet niet precies hoe en mijn moeder heeft dit ook nog nooit gedaan.

    • Dankjewel! Je kunt gewoon polyester naaigaren gebruiken, hetzelfde dat je ook voor andere naaiprojecten zou gebruiken. Om de naden elastisch te houden gebruik je een zigzagsteek. Denk er ook aan om de juiste naald te gebruiken (anders gaat je naaimachine misschien steken overslaan): een stretchnaald of een jerseynaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *